Blog

Tips voor een geslaagde brainstorm

Start je een nieuw project of ben je op zoek naar een frisse blik? Brainstormen helpt om op een andere manier naar je probleem of vraagstuk te kijken. Dat maakt het een ideale methode om nieuwe ideeën te ontdekken! In deze blog deelt Claire handige tips en technieken om jouw volgende brainstormsessie tot een groot succes te maken.

Tips voor een geslaagde brainstorm

Voorbereiding is het halve werk

Een succesvolle brainstorm begint met een goede voorbereiding. Zorg dat je je goed inleest in het onderwerp. Verzamel relevante informatie, bekijk wat er al gedaan is en noteer belangrijke punten. Dit helpt je om gericht te brainstormen en voorkomt dat je te veel blijft hangen in bijzaken. Het kan ook handig zijn om deze info met je brainstorm-team te delen. Als iedereen zich heeft ingelezen, kunnen jullie sneller overgaan naar het échte denkwerk.

Ook kunnen de juiste materialen een wereld van verschil maken. Zorg voor voldoende post-its, stiften, een whiteboard en groot papier. Deze tools zijn ideaal om snel ideeën te noteren en ze visueel te maken. Verschillende kleuren post-its en stiften helpen om structuur te brengen. Ook niet onbelangrijk: zet iets lekkers te knabbelen op tafel. Dan is niemand afgeleid door een knorrende maag.

Stel je dreamteam samen

Brainstormen is een teamsport. Nodig mensen uit met verschillende achtergronden en expertises. Diversiteit in je team zorgt voor verschillende soorten ideeën en invalshoeken. Betrek bijvoorbeeld collega’s van verschillende afdelingen. Zorg ervoor dat iedereen zich vrij voelt om zijn of haar ideeën te delen, hoe gek ze ook zijn. Een goed samengesteld team kan het verschil maken tussen middelmatige en briljante ideeën.

Probeer creatieve technieken

En wil je verder komen dan zo’n middelmatig idee? Dan heb je buitengewone brainstormtechnieken nodig. Deze helpen je om op een andere manier naar je probleem, doelgroep of vraag te kijken.

Dit zijn een aantal favorieten van het HvdM-team:

  • Mind mapping: Laat je gedachten de vrije loop! Mind mapping is een techniek om ideeën te ordenen en verbanden te leggen. Je kiest een centraal thema en schrijft daaromheen woorden die als eerst in je opkomen. Daarna verbind je soortgelijke ideeën met elkaar. Dit helpt je om je gedachten visueel te organiseren en nieuwe ideeën te bedenken.
  • SCAMPER: Selecteer een idee en pas de SCAMPER-methode toe. SCAMPER staat voor Substitute, Combine, Adapt, Modify, Put to another use, Eliminate, en Reverse. Met deze stappen transformeer je jouw idee en ontdek je hoe je het anders kan toepassen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je je idee opblaast óf juist heel klein maakt? Of als je de volgorde zou veranderen? En hoe kan je het combineren met een ander idee?
  • Rolspellen: Brainstormen wordt nóg leuker met een rollenspel. Verdeel de rollen en kruip in de huid van jouw personage. Hoe denkt een 50-plusser bijvoorbeeld over jouw idee? Hoe maak je het relevant voor ouders? En met welke extra uitdagingen krijgt een ondernemer te maken? Door vanuit verschillende perspectieven te denken, ontdek je blinde vlekken en nieuwe kansen.

Geef AI een plek aan tafel

Brainstormen anno nu? Denk digitaal! AI-tools zijn je nieuwe creatieve collega’s. Ze helpen je los te komen van ideeën en brengen verrassende inzichten. Belangrijk hierbij is dat je genoeg input geeft. Wees specifiek over je doelgroep en campagnedoelen. Deel bijvoorbeeld ook markttrends en relevante onderzoeken. Hoe meer context, hoe beter. Tot slot kun je nog experimenteren met je vraagstelling. Het resultaat? Frisse ideeën met een onverwachte twist!

Werk je ideeën uit

Je hebt nu een stapel vol goede ideeën. Tijd om ze uit te werken! Begin met clusteren: groepeer vergelijkbare ideeën, selecteer de 3-5 meest veelbelovende concepten en werk ze uit. Maak per idee een beknopt plan: doel, doelgroep, kosten en verwachte impact. Beoordeel haalbaarheid en effectiviteit, maar geef ook ruimte aan de grootse ideeën die meer van je vragen. Deze kunnen tot innovatieve oplossingen leiden. Vraag feedback van collega’s om je ideeën aan te scherpen. Maak tot slot een actieplan: wie doet wat en wanneer? Zo zet je ideeën om in concrete acties.

Klaar voor je volgende brainstorm? Duik erin met een open vizier en laat je verrassen door wat er ontstaat. Gebruik de technieken die bij jou en je team passen, en vergeet niet: elk idee telt. Tijd om baanbrekende plannen te maken!